miercuri, 30 septembrie 2015

Volkswagen Passat B6 - Masina preferata a romanilor

Salut prieteni, astazi voi vorbi, cum am spus si in articolul Despre mine si ce fac eu pe acest blog, despre una din masinile cu care am mers. Nu este o masina noua dar foarte multi oameni care vor o masina sh se orienteaza spre ea. Asadar, masina am luat-o de la un proprietar, nu test drive de la reprezentanta.Era un passat negru, nou nout, stralucitor si echipat cu noul pe atunci, motor de 2 litri diesel.
Exceptand problemele pe care le-a avut acest motor la inceput, mi s-a parut un motor exceptional. Taraitul motorului, mult iubitului motor 1.9 TDI a fost mult estompat si prin izolatia masini dar nu numai iar puterea era cu totul alta. Motorul 2.0 TDI se poate bate cu multe motoare si de acum si tot vanos se simte. Consumul sincer sa fiu nu mi-l mai amintesc, oricum am stat mai mult in oras, cred ca era undeva la 7-9 litrii/100km.
Spatiul interior este demn de o masina din clasa Passat-ului, sub nici o forma nu o sa ai senzatii claustrofobe nici macar pe locurile din spate. Poti calaltorii decent cu 5 persoane la bord si foarte confortabil cu 4. Portbagajul e cam ca la logan, daca urlii cu capul in el auzi ecou.
Bordul are un design simplu dar care pe mine ma impresioneaza la modul placut. Daca volanul e in 4 spite pot spune ca e interiorul meu preferat. Defapt imi place masina asta si la interior si la exterior si mereu am spus ca cel mai frumos Passat este B6. Nici actualul model nu ma impresioneaza la fel de mult ca B6-le, e adevarat, nu l-am condus pe asta nou dar vizual nu ma atrage prea mult.
In mica escapada pe care am avut-o cu Passat B6 in afara orasului am verificat cum sta in curbe si sta foarte bine, cata vreme nu incerci sa sfidezi fizica intrand cu 130 km/h in curbele stranse masina se va tine pe trasa fara probleme.
Cam asta ar fi de spus despre Volkswagen Passat B6 diesel 2.0 TDI. Dupa cum vedeti, numai de bine, e o masina care a trecut testul anilor. Sunt de evitat doar primele loturi care au avut niste probleme la injectoare din cate stiu de pe diverse forumuri.
Pana data viitoare, numai bine, da-ti-le si altora sa citeasca articolul pentru ca sigur aveti un prieten care isi doreste un Passat second hand si reveniti pe site pentru ca nu vreti sa ratati ce urmeaza.

luni, 28 septembrie 2015

Vesnica disputa: Diesel sau Benzina?

Salutare tuturor, azi vom discuta ce masina sau mai bine spus ce motorizare este mai buna in functie de ce ne dorim de la masina si in functie de conditiile in care o utilizam.
In opinia mea, dupa ani buni in care am oscilat intre cele doua motorizari am ajuns la doua concluzii:
1. Motorul pe benzina este pentru cei mai pretentiosi cand vine vorba de confort.
2. Motorul pe benzina este "mai" polivalent daca mi se permite exprimarea decat cel diesel.
Motoarele diesel din ziua de azi sunt foarte pretentioase si nu poti face cu ele orice. Un motor diesel vechi cum este atat de laudatul 1.9 TDI care era zgomotos din cale afara dar avea un consum foarte bun, nu se strica niciodata ( am vazut masini cu 600.000 km si nu se umblase la motor, si sunt sigur ca exista si cu mai mult, eu spun ce am vazut ) si era perfect si in oras atat timp cat il turai peste 2000 rpm. Un diesel din ziua de azi are filtru de particule ( DPF ) care se va inbaxi daca nu mergi la drum lung pentru ca in oras nu are suficient spatiu si timp sa se regenereze. Pentru regenerare este nevoie sa mergi la o anumita turatie o perioada mai lunga de timp, nu ca in oras unde acum pleci dupa loc, acum te opresti la semafoare, treceri de pietoni, in coloane etc.
Multi oameni spun ca isi cumpara diesel pentru economia de combustibil. Mie mi se pare nerentabil sa imi iau un motor care are intretinere mai grea, se incalzeste greu, nu e la fel de sprinten ca un benzinar, presupune un anumit gen de exploatare , nu il pot tine sa merg doar in oras la drumuri scurte doua luni de zile pentru ca termin DPF-ul care costa intre 1000 si 2000 de euro si care oricum in timpul regenerarii filtrului de particule isi creste consumul substantial doar pentru ca in restul timpului consuma cu 1-1.5 litri mai putin decat un motor pe benzina care ma scuteste de multe belele.
Idealul meu in viata este motorul pe benzina aspirat. Apreciez foarte mult Honda ca inca fabrica acest fel de motoare si nu au trecut la downsizeing. Apreciez ca la o cilindree de 1500, 1600, 2000 ei reusesc sa obtina consumuri mai bune decat reuseste Volkswagen cu TSI-ul ( si aici vorbim de consumuri reale nu de ce dau in carte ). Acesta e idealul, DAR sunt foarte bune si motoarele cu turbina, sunt sigur ca peste cativa ani vom vedea motoare turbo benzina cu 250.000-300.000 km fara sa se fi umblat la motor. Am vazut ca s-a facut mare valva pe internet vis-a-vis de motoarele turbo pe benzina si fiabilitatea scazuta a acestora. Eu nu am auzit de probleme decat la TSI si alea am inteles ca au fost rezolvate. In rest motoarele sunt bune. Aduceti-va aminte de momentul cand s-a trecut de la motoarele diesel simple la cele turbo. Haideti sa luam cazul Volkswagen daca tot e o masina atat de indragita pe plaiurile mioritice. Aveam motorul 1.9 SDI cu 65 CP care tine fara probleme 500.000 km, chiar mai mult. Ce a urmat? Pai a urmat 1.9 TDI incepand de la 90 CP si pana la 131 CP care tinea si el fara probleme 500.000 km si chiar mai mult. 
Eu nu spun ca turbina nu contribuie la o fiabilitate mai scazuta a motorului dar nici ca are un rol in asta. Este o piesa in plus la motor care se poate strica. Se strica turbina, nu motorul si asta doar daca mergem necorespunzator. Acum nu mai e ca pe vremuri sa intre tarziu turbina, de la 1500 rpm turbina deja functioneaza optim. Spuneti-mi si mie cine merge sub 1500 rpm ca sa o poata strica.
Cunosc proprietari de Logan cu 0.9 TCE care au 150.000 km si nu au probleme. Nu e cazul sa ne facem griji privind fiabilitatea, oricum data tinem masina 10 ani si facem 25.000 km pe an ceea ce e mai mult decat media din Romania ajungem la doar 250.000. Fiti siguri ca 250.000 km va rezista orice motor.
Asadar, daca vreti un motor care sa fie silentios, sprinten, usor de intretinut ( si mai ales ieftin ), care sa nu smuceasca daca schimbati viteza la 5000 rpm si un pret de achizitie al masinii cu minim 1000 de euro mai mic, alegeti Benzinarul, daca insa doriti o masina pe care stiti ca o veti folosi 90% la drumuri lungi, este cat de cat bine insonorizata, nu sunteti vreun racer, nu va deranjeaza niste revizii mai scumpe pentru ca mergeti suficient cat sa scoateti banii din consum ( minim 20.000 km pe an ) si nu va deranjeaza nici ca iarna se incalzeste greu ( daca masina are scaune incalzite e ok ) atunci mergeti cu incredere pe Diesel.
La final, un mic calcul: 
Luam un Opel Astra sports tourer, nivel de echipare essentia. Cu motorul de 1.6 benzina 115 CP costa 16.330 de euro iar cu motor 1.6 diesel 110 CP costa 19.400 euro. De 3000 de euro bagam 2500 de litri de benzina care la un consum mediu de 7 ne ajung pentru 36.000 km. Daca mai punem si reziviile mai ieftine vom ajunge ca mergand pe varianta pe benzina sa facem primii 40. 000 km gratis.
Daca luam varianta diesel avem un consum mediu de 4,5 litri. Din diferenta de consum ne va lua 100.000 de km sa recuperam banii iar daca luam in calcul reviziile mai scumpe trecem de 100.000 km. 
Ma opresc aici ca prea m-am lungit, pana data viitoare numai bine va urez, puneti acest site la favorite pentru ca nu vreti sa ratati ceea ce urmeaza si impartiti continutul cu prietenii.

Despre mine si ce fac eu pe acest blog

Salut, sunt un mare pasionat de masini probabil ca si tine daca te aflii pe acest fel de blog. Imi plac masinile de mic, aveam gramezi de masinute de jucarie, activitatea mea preferata era sa ma joc in masina tatalui meu invartind de volan si nu ezitam niciodata sa stau langa el cand repara ceva si sa il ajut cu ce puteam. Am crescut, a aparut calculatorul pe care l-am umplut cu jocuri cu masini, apoi internetul si abundenta de informatii de care acesta dispune. Am citit foarte multe despre masini, stiu site-urile care fac teste cu masini si apoi publica fie video, fie scriptic dar nici unul nu ma multumeste. Asa ca am hotarat sa fac propriul meu site prin care sa ii ajut pe cei mai putin cunoscatori. Aici voi publica diverse articole care mi se par interesante si voi comenta pe seama lor, pareri despre masini pe care le-am condus si sfaturi de achizitie pentru cei care imi cer asta. Am de gand ca odata cu cresterea blogului sa continui cu aceste lucruri dar sa adaug si teste video cu cele mai noi masini dar si cu cele pe care le doriti voi, urmaritorii blogului.
Pana la urmatorul articol care va veni foarte curand, iti urez numai bine si te indemn sa salvezi acest site la favorite pentru ca nu vrei sa pierzi ce urmeaza!