luni, 26 octombrie 2015

Suv sau masina normala

Salut. azi avem o postare ceva mai scurta in care vreau sa va povestesc o intamplare. Am un prieten care isi cauta o masina. Are cam 9 mii de euro si e tare nehotarat. De fapt era, acum e doar putin nehotarat. Dupa ce a vazut articolul meu despre Honda si celelalte masini japoneze si coreene extraordinare ( Mazda, Suzuki, Toyota ) s-a hotarat. Vrea o Honda pe benzina. Dar care sa fie? CR-V sau Civic? Neputand sa se hotarasca s-a indreptat catre mine cu aceasta intrebare.
-- Imi plac ambele, inclun mult spre CR-V dar imi place al naibii de mult si consumul Civicului. Ce sa iau?
-- Pai, parerea mea e sa iei CR-V pentru ca ai sanse mult mai mari sa gasesti una bine intretinuta, a unui om mai in varsta care stie ce inseamna sa ai grija de o masina. Civic daca vrei te sfatuiesc sa iti iei nou. Cele second in 95% din cazuri au fost ale unor tineri care se cred raceri nebuni si au forjat-o. Poate are doar 60.000 km dar motorul poate fi mai uzat decat al unui CR-V condus cu bun simt 100.000-120.000 km.
Cu aceste cuvinte l-am lasat sa se gandeasca bine ce are de facut, ce isi doreste, cat e dispus sa riste ( desi la service cred ca ii pot spune si cat de uzat e motorul, oricum la Honda oricat de uzat ar fi tot mai merge inca niste ani).
A venit peste cateva zile si mi-a spus: -- Frate, m-am hotarat sa fac o combinatie intre cele doua si sa caut un Accord. Mergi cu mine in weekend sa vedem niste Accorduri si sa si cumparam?
-- Cu mare drag.
Asa ca sambata dimineata la ora 8 am sunat primul proprietar si am mers sa vedem masina. Dupa o ora de mers am ajung la locatie si omul ne-a invitat la masina ''sa ne uitam la ce vrem, e impecabila''. Am facut un tur al exteriorului si desi masina avea 6 ani nu avea nici cea mai mica zgarietura. Am devenit sceptic la impecabilitatea masinii. E imposibil sa mergi 6 ani cu o masina si sa nu aiba zgarieturi macar. Vorbim totusi de Romania. Orice meltean vede o masina frumoasa care nu e BMW o zgarie. Il intreb pe proprietar: --  A avut accident masina?
-- Nu.
-- Mie mi se pare ca masina asta a fost vopsita integral. Am dreptate?
-- Nu domnule, e vopseaua originala.
Ca sa ma conving daca sunt sau nu mintit am inceput sa verific fiecare centimetru al masinii sa vad daca are chit pe undeva. Aproape ca trecuse testul cand am ajuns la aripa din fata dreapta si am dat acolo de chit. I-am spus si proprietarului:
--Aripa dreapta fata are chit. De ce are daca spuneti ca nu a fost lovita?
-- Auziti, vreti masina sau nu?
-- Nu, pentru ca daca m-ati mintit in legatura cu vopseaua cine stie cu ce ma veti mai minti. Sanatate si la revedere.
Si asa s-a terminat vizita la prima masina. Aproape 3 ore pierdute cu tot cu drum.
Pe al doilea l-am luat putin mai tare la telefon inainte de a merge sa vad masina si am obtinut promisiunea ca daca masina are ceva plateste el testul.
Aceasta promisiune mi-a dat multa incredere iar cand am ajuns la om ( in mai putin de 10 minute) acesta era in casa, nu aranja nimic la masina, nu statea langa ea, nu o stergea de praf, nu nimic.
Ne-a primit foarte bine, sotia dansului ne-a facut cate un ceai ca era frig si am mers cu totii la masina. Mi-a dat cheia si a zis: Verific-o oricum vrei.
M-am uitat bine la ea, avea semne normale de uzura, mici zgarieturi superficiale, motorul nu era spalat dar nu avea nici o urma de ulei ci doar putin praf asa ca am hotarat sa mergem la un test pe sosea iar daca sunt multumit mergem la Honda sa o verificam. Proprietarul a acceptat fericit, am mers cu masina cam 20 de minute si s-a comportat impecabil. Am mers si la Honda unde a iesit perfect, ne-au spus ca trebuie sa ii schimbam doar placutele de frana peste cateva mii (2-3) de km asa ca am mers inapoi la proprietar acasa si l-am intrebat: -- Daca va spun ca va ajunge la un pasionat de masini si in special de Honda care o va ingriji asa cum trebuie cat sunteti dispus sa lasati din cele 9000 de euro?
S-a uitat catre prietenul care urma sa devina prorietarul masinii si i-a zis: -- Imi promiti ca o sa ai grija de ea?
-- Sigur ca da
-- Ti-o las la 8500 ca sa ai bani de revizia pe care urmeaza sa o faci, ultimul pret.
Acesta a acceptat spunandu-i proprietarului ca ar fi dat si 10 mii pe o asa masina intretinuta si sa nu isi faca griji, masina e pe maini bune. Dupa ce am facut actele, fiind ca era pranzul, proprietarul, om foarte cumsecade ne-a invitat la masa iar dupa aceea, inainte sa plecam ne-a aratat garajul sau. Un CR-V nou nout negru stralucitor, iar masina sotiei era un Jazz rosu. I-am spus ca intentionez si eu peste un an-un an jumate sa imi iau CR-V asa ca m-a invitat sa ma uit la el sa il studiez, mi-a povestit despre el si am ajuns la concluzia: O data Honda, toata viata Honda. La final ne-a urat drum bun si am plecat catre casa. Consum pe 80 de km facuti fara graba: 6,1 pentru motoul de 2L benzina.
Asta a fost poveste prietenului ajutat sa cumpere o masina buna, pana data viitoare daca aveti nevoie de un sfat sau chiar de asistenta in cumpararea unei masini ( aici conteza si orasul din care sunteti ) contactati-ma cu un comentariu. Numai bine!

marți, 20 octombrie 2015

Honda, masina visurilor unor oameni inteligenti

 Salut, da, azi voi fi nu neaparat subiectiv cat putin nervos. Imi voi cam varsa nervii pe cei care nu stiu nimic despre masini dar se dau cunoscatori asa ca daca esti fan al masinilor germane, te rog inchide articolul pentru ca te vei supara pe mine, nu vei mai intra pe blog si vei pierde foarte multe informatii pretioase pe care nu le gasesti in alta parte.
Sunt satul pana in gat sa aud prostii de genul celor pe care le spun posesorii de Mercedes, BMW, Audi, mai nou si aia cu Volkswagen se cred in aceeasi oala cu cei mai sus amintiti. Domne, masina germana e masina
 germana domneeeee. DA, e masina germana si e proasta pentru ca sunt toti avizi dupa profit si prostii le cumpara masinile scumpe cu garantie 2 ani ( am garantie mai mare la uscatorul de par) care din al treilea an probabil incep sa pice. La inceput mai putin costisitoare reparatiile dar cu trecerea timpului vor costa mai mult.
Aud cocalari care spun ca ei prefera un golf din '94 decat un logan nou fara sa spuna insa ca nu au bani de logan nou. Sau, domne, eu am biamvieu cu toba
 spart, pardon sport si partai noaptea cu el in 6000 de ture si sunt foarte smecher. Nu il mai tura atat ca ti se termina gpl-ul cocalarule. Sa se inteleaga bine, nu am nimic cu gpl-ul, exista oameni pentru care este carburantul perfect dar nu pune gpl pe BMW pentru ca vei parea mai sarac decat cel care pune gpl pe Supernova.
Loganul meu are aproape 3 ani, il mai tin inca un an jumatate si il voi vinde probabil cu vrei 7000 de euro. Ce masina va urma? Stiu inca de pe acum, Honda CR-V cu motor de 2 litrii pe benzina si nu ca sa ii pun gpl ci
 pentru ca imi plac motoarele pe benzina, pentru ca sunt mai bune decat orice TDI atat de adulat de cocalarime si pentru ca imi permit un consum mediu de 8-9 litrii, nu plang ca a zis producatorul ca o sa consume 4 litrii si el consuma 4,2. Si pot sa va spun si ce contribuie la bugetul mare pentru benzina. Lipsa reparatiilor ba, aia contribuie. Lipsa reparatiilor, puteti sa spuneti dupa mine? Lipsa reparatiilor, haideti, cu totii. Stiu ca daca ai o masina germana in principiu e cam limba straina ce zic eu aici dar despre asta e vorba la Honda. Un milion de km fara reparatii.
 De ce spun ca Honda este o masina pentru oameni inteligenti? Pentru ca asa este. Un om inteligent nu cumpara o masina punand intrebarea: Cat baga? in tara fara autostrazi. Un om inteligent in primul rand stie ce vrea si imi e greu sa cred ca cineva vrea sa stea cu masina mai mult in service decat pe strada. Nu numai Honda face masini bune, Honda le face pe cele mai bune dar si Toyota si Mazda fac masini excelente. O Toyota rezista 500.000 km fara prea mari probleme, uneori daca e intretinuta bine,
 rezista chiar si fara interventii, doar revizii facute la 10.000 de km nu cum ne indeamna producatorii ceilalti sa facem revizia la 60.000. Despre Mazda nu stiu prea multe dar e mereu in top 5 al masinilor fiabile asa ca sunt convins ca e o masina excelenta si ea. In general, lucrurile dupa parerea mea, se impart astfel:
- Un om foarte inteligent si care stie pe ce sa dea banii isi ia o masina japoneza sau coreana fin in ordinea asta.
- Un om rafinat, care nu merge prea mult cu masina si e interesat mai degraba de un motor diesel isi va lua o masina frantuzeasca. Nu sunt deloc asa sensibile cum spun proprietarii de golfuri din '87.
- Un om care vrea o masina fiabila, merge destul de mult cu masina, poate face naveta dar nu isi permite o masina japoneza sau coreana isi va lua Dacia. Si face o alegere excelenta.
- La polul opus celor 3 categorii mai sus mentionate vin cei care nu au nici o idee despre masini dar au ceva bani si se gandesc ca daca isi cumpara ceva scump va fi si bun si de
multe ori, ei nepricepandu-se la masini isi iau teapa si nici nu isi dau seama. Acestea se impart la randul lor in 2 categorii:
1. Oameni cu bun simt care nu stiu nimic dar absolut nimic despre masini, nu au sau nu intreaba un prieten care stie, nu intreaba pentru ca probabil nu urmaresc nici pe site-urile auto cum e acesta si isi cumpara Volkswagen sau Skoda sau Opel ca sunt germane si a auzit el de la tasu ca e masini bune.
2. Cocalarii care habar nu au nici ei nimic despre masini, cunosc doar cateva lucruri de genul 6V sau 8V sau 16V fara sa stie insa ce inseamna aceste cifre si cum e bine sa fie un motor, se bazeaza exclusiv pe mituri despre masini, nu stiu sa conduca si isi cumpara conserve VW sau BMW foarte vechi dupa care se cred cei mai tari cu ele si le vospesc in verde asortand niste jante mov turbat ca sa arate mai urat decat e deja. Si ei mereu viseaza la un x6, uitasem sa spun. Au discutii de genul: Coaie, am gasit un x6 cu 12.000 de heuri la Germanica avariat dar cu inca 6-8 mii il face baietii la service la mine la bloc da' fara erbecuri ( ca am auzit termenul la unii ). Daca as avea banii maine l-as lua. Sigur, prostul nu isi da seama ca din "castigurile" lui la pariuri sportive nu poate intretine nici o roata de x6 dar el viseaza.
Hai ca m-am descarcat putin, sper ca cei care sunteti suficient de inteligenti incat sa treceti peste forma si sa intelegeti continutul ati ramas cu ce trebuie in cap, de ceilalti nu ma intereseaza. Cei care au inteles despre ce e vorba stiu ce sa faca, ceilalti nu va obositi sa dai share ca oricum nici prietenii vorstri nu pricep nimic ca cine se aseamana se aduna. Pace si fericire pana la viitorul articol.

vineri, 16 octombrie 2015

Logan 2 - o iubesc

 Salutare prieteni, imi face deosebita placere sa va prezint astazi Dacia Logan 2. Este chiar masina mea ( si da, voi fi putin subiectiv), am cumparat-o in ianuarie 2013 si am deja cu ea 60.000 km si tot ce pot sa spun e ca este o masina adorabila.
O iubesc pentru ca imi ofera tot ce am nevoie, am o masina fiabila, care consuma putin, confortabila la drumuri medii si chiar lungi daca faci pauze dupa fiecare 200 de km, destul de rapida daca stii sa ii ceri, o iubesc pentru ca este spatioasa, sigura contrar a ceea ce spun
 iubitorii de masini din grupul VAG si voi aduce si argumente pentru care logan si sandero sunt masini sigure si nu in ultimul rand o iubesc pentru ca este a mea si ma face cu fiecare km sa tin si mai mult la ea.
Am ales motorul de 1.2 benzina care este foarte fiabil pentru ca la momentul cumpararii nu se stiau foarte multe despre 0.9 TCE dar nu regret deloc alegerea facuta. Prefer un motor cu capacitate cilindrica mai mare si cai mai putini decat cai multi si cilindree mica. M-am uitat pe forumuri inclusiv pe cele dedicate
 Daciei Logan si vad oameni care o critica si spun ca este o masina proasta si ca mai bine prefera Volkswagen vechi de 50 de ani decat Dacia noua. Nu au decat, nu noi, posesorii de Dacii vom avea probleme cu injectoarele, turbinele, sau distributiile.
Revenind la motor pot spune ca este minunat, scot cu el relaxat consumuri de 5.5/100km iar in oras nu depaseste 9 litri la un mers normal cu putina tenta agresiva.
Cutia de viteze, la inceput mi s-a parut putin scurta dar nu este. E scurta daca vrei sa faci autostrada cu 130 dar pentru restul categoriilor de drumuri este impecabila. La 50km/h
esti in treapta 4 la o turatie de 2000 rpm, este perfect pentru oras, iar la 90 esti in treapta 5 si 2500 rpm, rulezi relaxat iar pe autostrada, eu o fac destul de des, mergi la fel de relaxat cu 110 la 3300rpm. Dupa aceasta viteza si turatie apar probleme cum ar fi zgomot ridicat si de la motor si de la vant. de la trenul de rulare nu se aude mai nimic.
Suspensiile sunt excelente, preia gropile fara probleme, este destul de stabila si pe viraje, nu ai emotii spre exemplu sa iei o curba de 60-70 de grade cu 80km/h.
Atat de mult m-a cucerit aceasta masina incat nu va pot spune ce defecte are. Eu nu ii vad nici un defect, este mare, e fiabila, consuma putin, e spatioasa, e sigura, e rapida, e frumoasa, atat de frumoasa incat nu pot sa descriu in cuvinte si daca tot am vorbit de siguranta haideti sa va spun de ce consider ca e sigura. Pai chiar euroNCAP ne spune doar ca ei nu vor sa recunoasca. Haideti sa ne uitam putin la testul cu Sandero 2 care e practic aceeasi masina cu logan. Testul pentru Sandero a fost facut pe criteriile vechi ale euroNCAP ( le-au schimbat in 2014) si a primit 80 de procente pentru protectia pasagerilor. Accesati acest link si convingeti-va.
Haideti sa vedem ce alte masini au mai obtinut 80 de procente sau chiar mai putin:
http://www.euroncap.com/en/results/mercedes-benz/citan-kombi/9459
http://www.euroncap.com/en/results/vw/transporter/8895
http://www.euroncap.com/en/results/jeep/compass/10932
http://www.euroncap.com/en/results/jaguar/xf/10975
http://www.euroncap.com/en/results/jeep/grand-cherokee/10976
Ce vreau sa spun prin asta nu este ca ceilalti producatori nu fac masini sigure. Cam toate masinile din ziua de azi sunt sigure, putini producatori mai dau rateu in ziua de azi ( nici nu as putea da un exemplu). Vreau sa spun prin aceste exemple ca Dacia se ridica cat de cat la un anume nivel de siguranta, nu este o caruta sau un sicriu pe roti asa cum il numesc unii. Intradevar nu este cea mai sigura masina dar daca nu e printre cele mai sigure nu inseamna ca nu e sigura. Tico e masina nesigura si o stie toata lumea, Dacia 1310 e nesigura. Toate masinile din 2010-2012 incoa sunt sigure. Desigur, la accident frontal, dupa cum am spus si in alte articole, nu e nici o masina suficient de sigura incat sa iti garanteze supravietuirea.
Cam atat despre Logan, sper ca nu am suparat pe nimeni, dar asta este adevarul meu. Daca s-a suparat cineva imi cer scuze dar eu imi exprim doar opinia proprie. Pana data viitoare, numai bine!

marți, 13 octombrie 2015

Evita accidentele, devino un sofer bun!


Salut prieteni, nu am mai scris de mult, am fost foarte ocupat, dupa cum v-am spus blogul nu e o prioritate pentru mine deoarece nu imi aduce nici un ban, scriu doar din placere si pentru a-i ajuta pe cei mai necunoscatori decat mine. Aici gasiti ajutor real, nu ca pe alte site-uri cu autori partinitor, cel mai des partinind producatorii auto, nu pe voi.
Azi vorbim din nou despre siguranta in traficul rutier, sunt cateva idei pe care am uitat sa le spun in primul articol, cateva precizari si sfaturi mai de graba in legatura cu ce am scris acolo dar si sfaturi noi. Hai sa incepem
1. Atunci cand iti pui centura de siguranta fii foarte atent sa fie dreapta, sa nu fie rasucita sau cine stie cum facuta pentru ca in caz de accident te va taia ca o lama.
2. Cand iti pui centura fixeaz-o bine pe tine. Cum adica? Vrei sa spui ca nu stiu sa imi pun centura? Da, multi soferi isi pun centura aproape degeaba, nu e ca si cand nu ai avea-o si nici nu iti iei amenzi dar rolul centurii e sa te tina in scaun in caz de impact de aceea, inainte de a pleca la drum, pune-ti centura si trage putin de ea astfel incat sa o strangi mai bine pe tine. Nu trebuie sa iti opreasca respiratia dar nici sa fie lalaie.
3. Uita-te ce se intampla in spatele tau. Este un sfat foarte bun in special pe autostrada dar si pe celelalte drumuri. Daca stii ce se intampla in spatele tau nu te va surprinde nici o depasire, vei sti cat de aproape e cel din spate de tine si il poti atentiona sa se departeze sau sa te depaseasca si nu va putea nimeni sa iti intre in unghiul mort fara sa stii asta.
Cel mai rau e sa te trezesti pe autostrada la 130 km/h cu cineva care te claxoneaza pentru ca tu intrii in el fiind ca nu l-ai vazut ca e in unghiul mort. In acel moment te poti speria si sa faci o manevra brusca. Orice manevra brusca facuta la viteza aia, te poate rani pe tine si pe cei din masina si chiar ucide. Voi face un articol si despre mersul pe autostrada, multi nu stiu sa mearga pe autostrada. Inteleg ca nu avem si nu suntem obisnuiti dar hai sa invatam macar teoretic, ca atunci cand dam de una sa stim sa mergem pe ea.
4. Franarea de urgenta. Evitarea unui accident presupune atentie, putina anticipare, stapanire de sine si reactii corecte. De celelalte voi trebuie sa va ocupati, eu va dau reactia corecta.
Daca evitarea accidentului presupune oprirea de urgenta a autovehiculului ( iti iese un caine, un om, sau o alta masina in fata) reactia corecta este in functie de masina pe care o conduci.
Daca masina are ABS apasa pedala cat poti de tare si ramai cu ea apasata chiar daca masina incepe sa tremure si sa faca urat. Nu lasa pedala pana cand masina nu s-a oprit, nu o slabi deloc pana cand nu se opreste.
Daca masina nu are ABS, lucrurile devin mai complicate. In primul rand, orice sofer, cat ar fi de bun, nu poate frana la fel de repede cu o masina fara ABS decat cu una cu. Asadar, daca te gasesti in aceasta situatie, esti in dezavantaj. Ce trebuie tu sa incerci este sa apesi pedala de frana cat de mult se poate, fara insa a bloca rotile. Daca ai blocat rotile slabeste putin frana dar nu prea mult caci nu va mai fi eficace.
Cam atat azi, voi reveni curand cu alt articol, sper eu chiar maine. Pana atunci impartiti continutul cu prietenii. Eu vreau sa ajut cat mai multi soferi dar am nevoie de ajutor si de la voi. Numai bine!

miercuri, 7 octombrie 2015

Audi A4 2006 avant 2.5 TDI

Salutare tuturor, am mers acum ceva ani cu aceasta masina si ca sofer dar si ca pasager in spate, Ce inpresie mi-a facut? Diferita fata de ce ati putea crede. M-am asteptat ca fiind un Audi voi avea un confort extraordinar, spatiu foarte mare si soferul din mine nu a fost dezamagit.
Masina intradevar era suficient de confortabila, se conducea bine, consuma putin iar motorul tragea bine de tot; Chiar foarte bine pot spune.
Zgomotul motorului se auzea dar nederanjant probabil datorita antifonarii de buna calitate, gropile se simteau destul de putin iar scaunele incalzite faceau toti banii eu testand masina iarna. Pana la incalzirea unui diesel un scaun incalzit e mana cereasca.
Ce mi-a mai placut la acest motor este ca facea consumuri de maxim 6 in afara orasului si asta daca o calcai calumea, se putea scoate relaxat chiar si 5.
Suspensiile dupa cum v-am spus desi suficient de moi incat sa nu simti prea tare denivelarile si gropile se comportau excelent in curbe, daca ti-ai luat un break nu inseamna ca nu mai poti merge tare. Break-urile se comporta doar putin mai nesportiv ca un sedan. Multi soferi nici nu isi dau seama de diferenta asa ca haideti sa renuntam la gandirea ca break-ul este pentru batrani. Sunt masini foarte practice in care nu ai probleme cu nici un bagaj, sunt confortabile la fel ca un sedan si arata in opinia mea mai bine decat sedanul. Doar Mercedes, e singura marca ce reuseste sa faca niste break-uri extrem de urate si ma refer aici in special la clasa E, clasa C break e acceptabil.
Uitati-va la atat de iubita marca pe plaiurile mioritice BMW, are niste touringuri extraordinar de frumoase. Mi-as cumpara oricand un seria 5 touring daca nu ar costa atat de mult. E mai frumos decat orice x6 sau seria 7 sau 3 sau 5 sedan.
Acum sa revenim la Audi A4 si sa trecem la partea care nu mi-a placut.
Dupa cum v-am spus am stat si pe locul din spate, unde ma asteptam sa am loc destul de bun, am mers in spate in Passat si era loc suficient, ma gandeam ca in A4 nu va fi nici o problema. Cand m-am urcat am ramas socat, atingeam cu capul de sus, la genunchi nu era loc iar soferul nu era un tip prea inalt, avea doar 1.73. Soc maxim, nu stiu cum e A4 actual dar acesta desi era break nu era facut sa aiba pasageri in spate. Poate doar copii si mame scunde. Ma intreb cum o fi sedanul daca in break nu ai loc. Cam atat pot spune despre aceasta masina, daca ai 10.000 de euro, niste copii de 10-12 ani si vrei un break premium este o alegere buna A4, la suma asta vei gasi unul in stare buna si sunt convins ca te va multumi atata timp cat nu te astepti la confortul din S class. Pana data viitoare, numai bine, imparte continutul blogului cu prietenii, sunt aici sa va ajut, eu nu iau nici un ban pe ce fac, puneti-mi intrebari. Drumuri bine!

marți, 6 octombrie 2015

Suzuki alto

Salutare dragilor, M-am intors cu bine de pe drumul de ieri pentru ca am facut ce trebuie sa faci ca sa fii in siguranta in trafic.
Pana acum ati citit review-uri la masini confortabile, bune si pentru viteza si pentru oras insa azi vreau sa vorbim despre o masina zic eu, exclusiv pentru oras. Dar hai sa incepem cu inceputul.
Suzuki alto este o masina simpatica, foarte simpatica la exterior si in special in partea din fata. Din spate pot spune doar ca e ceva diferit. In opinia mea este foarte frumoasa si cand ma gandesc ca e o japoneza fiabila doar putine lucruri ma mai opresc sa o cumpar.
Ajungem la interior unde ne intampina o ambianta mai placuta daca ma intrebi pe mine decat la tripletul 107, c1, aygo. Bordul poate fi destul de dragut daca il intretii bine, volanul e foarte mare si foarte frumos pentru o masina din clasa supermini iar scaunele sunt suficient de confortabile pentru fataiala din oras chiar daca stai in Bucuresti si iti ia 2 ore sa il traversezi.
Am avut masina pe mana vreo luna timp in care am facut vreo mie de km asa ca o cunosc destul de bine.
Mi-a placut schimbatorul de viteze foarte mult, pentru ca era mare si  desi masina avea 120.000
km acesta nu avea nuca rupta sau slabita astfel incat sa inceapa sa se miste, schimba bine cu exceptia marsarierului care de multe ori nu intra sau caraia si uite asa  trecem la experienta de condus.
Am citit desi sunt putine review-uri cu aceasta masina, am citit ca unii spun despre ea ca e sportiva si ca sta bine in curbe. Nimic mai fals. Motorul de 1 litru si 67 CP o propulseaza bine spre foarte bine pana pe la 60-70 km/h, in treptele 1 si 2 este foarte sprintena iar motorul se aude superb, e totusi un motor pe benzina japonez insa cand bagam treapta 3 deja se leneveste mult. Pentru oras e oricum suficient daca vrei sa pleci primul de la semafor sau sa faci o depasire rapida o vei face fara probleme deci pot fi de acord ca este o masina rapida in oras dar sub nici o forma nu sta bine pe curbe, O curba de 60-70 de grade sa spunem o poti lua cu maxim 50, maxim 50 iar in sensul giratoriu nu vrei sa stii ce senzatie ai cand depasesti 30. Sunt sigur ca nu se va rasturna, masina are esp si va interveni pentru a preveni o situatie neplacuta dar e vorba de senzatia ta ca sofer.
Vis-a-vis de confort pot sa spun ca e bun daca nu ai gropi in oras. Insonorizarea e peste logan, chiar m-a surprins cat de bine e insonorizata pentru ca aveam asteptarea ca voi auzi zgomot ca si cum as merge cu geamul deschis. Cand vorbim de gropi insa, iti trebuie o coloana si niste rinichi sanatosi pentru ca vei simti orice gropita foarte brutal. Eu dupa primele saptamani incepusem ca ma incordez in scaun inainte de a da intr-o groapa sau inainte de a trece peste o gura de canal. E o masina de vreo 800 kg si e normal sa se simta dar mi s-a parut exagerat totusi. Acesta e punctul care m-a nemultumit maxim si m-a facut sa nu ma vad conducand-o in Romania. Daca as fi intr-o tara fara gropi as putea sa merg cu ea fara probleme.
Acum vine insa partea placuta de orice sofer. Toti ne asteptam de la masinile mici sa consume putin dar de multe ori acestea ne insala asteptarile. Micuta noastra asiatica e o fata cuminte si nu vrea sa te dezamageasca. La un mers absolut normal, fara atentie prea mare la economie decat ce practic in mod normal si mi-a intrat in reflex adica frana de motor inainte de a ma opri, acceleratie rapida pana la viteza la care vreau sa ajung Suzuki alto a consumat doar 5,4 litrii, exclusiv in oras. Sunt dieseluri multe care consuma mai mult. Este fantastica la acest punct pana la urma cel mai important la o astfel de masina.
O bila neagra trebuie sa ii mai dau pentru frane. Franele mi s-au parul extrem de slabe. Sunt suficiente pentru mers normal in oras dar parca nu iti dau incredere ca masina se va opri in timp util in cazul unei urgente. Urmeaza in curand un articol despre cum sa reactionati in situatii de urgenta. Pana atunci impartiti cele mai bune articole despre masini si sofat cu prietenii, si spuneti-mi daca va pot ajuta cu ceva, daca vreti sa scriu despre ceva anume. Toate comentariile sunt bine venite. Numai bine!

duminică, 4 octombrie 2015

Ce sa faci ca sa fii in siguranta in trafic

Salut prieteni, azi vreau sa vorbim putin despre siguranta in trafic.


Pentru inceput vreau sa va scot din cap ideea ca un punctaj mare la euroNCAP va scapa de urmari neplacute. Acolo, testele se fac la 64 km/h, o viteza extrem de mica vorbind de o coliziune frontala. De ce e mica? Pentru ca in momentul ciocnirii frontale dintre 2 masini, viteza celor 2 masini implicate se aduna si aceea e viteza impactului. Slabe sanse sa fie 64 km/h, nu?
De exemplu daca una din masini merge cu 50 si una cu 30 km/h cand se lovesc rezulta un impact la 80 la ora si sa nu credeti ca daca sunt doar 16 km/h in plus fata de testul euroNCAP nu conteaza, chiar si 10 km/h fac diferenta intre viata si moarte.
Un sofer bun, nu este cel care conduce de mult timp fara sa fi provocat vreun accident ci cel ce reuseste sa evite sa fie implicat intr-un accident provocat de altii.
Voi vorbi in principal despre drumurile extraurbane pentru ca acolo se intampla accidentele grave, in oras chiar daca se intampla in peste 90% din cazuri scapa toata lumea cu viata chiar daca e un impact Dacia 1310 vs Audi q7.
1. Pastreaza distanta fata de cel din fata. Cu cat ai o viteza de deplasare mai mare cu atat distanta pastrata trebuie sa fie mai mare. La 90-100 km/h pastreaza o distanta de minim 10 secunde, recomandat ar fi 15. Ia un punct de reper fix cum ar fi un copac sau o borna, sau un stalp pe langa care trece masina din fata ta si incepe sa numeri: 1001, 1002, 1003... Daca ajungi la 1010 inainte sa fi trecut de acel reper esti la o distanta corespunzatoare.
2. Nu urca la volan daca ai consumat pastile care afecteaza capacitatea de conducere ( de alcool si droguri nici nu are rost sa mentionez ). Pastilele chiar daca nu te fac sa te simti adormit, acestea incetinesc reflexele iar in cazul unei urgente, interventia rapida a soferului face diferenta intre accident produs sau accident evitat.
3.Priveste mult in fata, nepierzand insa din vedere nici ce se afla imediat in fata ta.
Este important sa stii ce urmeaza imediat in fata ta dar trebuie sa vezi si ce se intampla la distanta. Imi amintesc primele mele ore de condus dupa ce am luat permisul, era sa fac un accident fix din cauza ca nu ma uitam la distanta. Eram atent sa nu imi iasa vreun copil sau animal in fata pentru ca eram intr-un sat si nici macar nu am observat cand a iesit unul din coloana de pe sensul celalalt si incerca sa depasasca un tir. Cand l-am vazut m-am panicat si am franat destul de brutal. Putea sa fie cineva neatent ca si mine in spatele meu, ma lovea, ajungeam pe contrasens si rezulta un accident grav. Asadar fii foarte atent ce fac ceilalti.
4. Niciodata, dar niciodata nu folosi telefonul pentru convorbiri sau mesaje cand conduci. Foloseste setul de casti primit sau o casca bluetooth ( desi eu sunt impotriva lor preferand sa folosesc una cu fir)
Daca e o conversatie lunga sau care solicita luarea unei decizii care trebuie gandita asidu mai bine trage pe dreapta. O astfel de convorbire iti poate distrage foarte mult antentia de la condus indiferent cata experienta ai.
5. Adapteaza mereu viteza la conditiile de drum. Nu spun sa respecti mereu limita de viteza stabilita de autoritati, de multe ori e stupida dar nu merge nici cu 80 prin sate. Oricand iti poate iesi in fata un copil de 4 ani alergand.
6. Daca esti obosit, opreste si odihneste-te. Un sofer obosit se comporta cam la fel ca unul care a consumat alcool. Nu mai are reflexe.
7. Semnalizeaza absolut orice intentie, Nu uita niciodata de semnalizare. Poate ca tu faci vreo gresala dar ceilalti daca stiu ce ai de gand pot sa te salveze de multe ori... Asta daca nu cumva dai peste un sofer care abia asteapta sa isi repare masina pe banii altuia,
8. Fa-te vizibil. De cativa ani, orice masina care iese din fabrica are lumini de zi. Daca nu ai o astfel de masina tine permanent aprinse farurile pe faza scurta. Chiar si intr-o zi mai innorata sunt eficiente, nu doar pe ceata sau ploaie.
9. Poarta mereu centura de siguranta si recomanda-le si pasagerilor sa o poarte inclusiv celor din spate. Ca sa rezum totul la o singura propozitie, pot spune asa: Fara centura, chiar si la un accident la 30 km/h poti muri sau poti fi ranit grav in cazul fericit.
Masinile au habitaclul ramforsat bine. Capota, aripile, bara se vor face praf ca sa absoarba din socul provocat de coliziune iar habitaclul va fi rigid pentru a-i proteja pe oamenii dinauntru. Insa degeaba daca tu, pasagerul tau din dreapta sau copii de pe bancheta din spate vor iesi cu capul prin parbriz care nu e deloc moale.
Copii sunt foarte expusi acestui risc pentru ca sunt usori ( mai usori cu mult decat un adult ) si au obiceiul sa stea in picioare intre scaunele parintilor. La o lovitura cat de mica sunt victime sigure. Invatati copii de mici sa poarte centura.
Daca nu vorbim de copii ci de pasageri adulti care stau pe locul din spate, poate ca ei se vor tine de ceva si nu vor zbura prin parbriz acestea preferand oricum locurile de langa usi nu din mijloc, dar cu siguranta vor intra cu genunchii in scaunul soferului si pasagerului din dreapta si le vor face coloana praf. Eu, va spun sincer, nu accept in masina mea pe locul din spate nici un pasager care nu vrea sa poarte centura. Daca nu am pe nimeni in dreapta si pasagerul insista sa mearga in spate fara centura il pun in spatele scaunului din dreapta.

Atat pentru azi, sper ca nu v-am speriat prea tare si ca v-am facut sa constientizati riscurile la care poate va expuneati fara sa stiti sau va expuneati familia fara sa stiti si fara sa vreti, dati articolul mai departe pentru ca trebuie sa il vada mai multa lume. Cu cat avem mai multi soferi care se trezesc din euforia celor 5 stele la euroNCAP cu atat mai bine. Maine nu voi posta nimic pentru ca sunt plecat din oras, am un drum de 500 km, asa ca ne vedem poimaine fie cu un alt articol fie cu un review la o masina. Pana data viitoare fi-ti atenti cum conduceti, asfalt uscat si consum mic. S-auzim de bine!

joi, 1 octombrie 2015

Hyundai i40



Salut prieteni, Am vorbit  in review-ul trecut despre Volkswagen Passat B6, o masina care mi-a placut ( uite linkul daca nu ai citit)  iar azi vorbim despre un rival al Passat-ului actual.
Hyundai i40 este in opinia mea o masina superba, m-as fi bucurat sa pot merge mai mult cu ea pentru ca ofera niste senzatii de confort extraordinare, mai ales in oras unde am condus-o eu. Zgomotul de afara nu se aude deloc, motorul se face auzit doar putin si asta cand treci de 2000 rpm iar confortul din scaune e demn de o masina de director chiar daca poate fi cumparata si de un contabil mai ambitios.
Am avut pe mana vreo ora un Hyundai i40 1.7 CRDI de 136 CP cuplat la o cutie automata in 6 trepte. Nu am testat prea mult valentele sportive ale masinii pentru ca nu asta va fei incerca asta nici daca e masina ta. Nu simti nevoia de a accelera la podea. La mers normal cutia schimba cum trebuie, nu smuceste iar motorul nu face nici un efort sa transporte masina. De la 0 la 50km/h accelereaza pe nesimtite, nici macar nu iti dai seama ca ai ajuns deja la 50 si trebuie sa te opresti din accelerat.
Tinuta de drum, nu mai e nevoie sa spun ca este impecabila, m-am dat putin cu 80 pe bulevarde pe unde era limita 70 si s-a comportat foarte bine chiar si la cateva gropi luate la viteza asta, zgomot nu, consum instant in jur de 4 la viteza asta.
Spatiul este foarte bun atat in fata ( evident, si la matiz ai loc in fata ) dar si in spate, nu am dat cu capul de sus desi am 1.83 m, nu am atins cu genunchii de scaun desi era reglat pentru mine, totul foarte bine.
Consumul exclusiv in oras la mers normal a fost 8,6. E un consum decent dar nu excelent, sunt convins ca exista masini care consuma si mai putin si sunt la fel de mari si confortabile.
Ce nu trebuie sa uitam despre Hyundai este ca e una din cele mai bune masini, ofera 7 ani de garantie, 7 ani in care nu ai nici o grija ca se strica si mai arata foarte bine din 2009 incoace.
Bun, pana data viitoare, numai bine, impartiti articolele preferate cu prietenii si reveniti pe site pentru ca nu vreti sa pierdeti ceea ce urmeaza.

8 sfaturi pentru un consum mic





Salutare prieteni, azi vorbim despre sfaturi de conducere economica, sfaturi si tehnici care duc la un consum mic de carburant protejand in acelasi timp masina pentru ca majoritatea sfaturilor de pe alte site-uri duc mai devreme sau mai tarziu la defectarea masinii si ma refer in special la motor si aici vorbim de depuneri de calamina, egr stricat, turbina stricata, filtru de particule infundat, pierderi de putere sau chiar cresterea consumului de carburant. Da, ati auzit ( citit ) bine, incerci sa aplici niste sfaturi pentru a-ti micsora consumul si te trezesti cu o crestere a acestuia.
Gata cu vorbaria si sa trecem la sfaturi.
Tin sa mentionez inainte de a trece la ele ca prin motor pe benzina ma refer la cele aspirate iar prin motor diesel la cele turbo. Benzinarele turbo se conduc cam la fel ca dieselul.
Gata, acum chiar trecem la sfaturi.

1. Nu lasa motorul sa se incalzeasca pe loc nici macar iarna. Este extrem de important ca dupa ce il pornesti sa il lasi 30 de secunde sa functioneze la relanti pentru a avea timp uleiul sa isi faca un mic circuit dar nu e nevoie sa lasi motorul sa funcitoneze un sfert de ora degeaba. Se va incalzi mai repede in mers. Deasemenea in perioada in care motorul e inca rece nu tura prea mult motorul. Ce inseamna sa nu il turezi prea mult? Pai inseamna sa schimbi pe la 2200-2500 rpm la benzina si la 100-200 rpm dupa ce a intrat turbina la diesel. De exemplu daca turbina intra la 1750 rpm, schimba treapta la 1900-2000 maxim.
2. Odata iesit pe drum este important sa ajungem cat mai repede la viteza cu care vrem sa ne deplasam apoi sa ramanem acolo constant. Chiar daca ne deplasam cu o viteza mare tot vom scoate consum bun, mergand constant cu 100-110 km/h am reusit sa scot cu un logan de 1.2 un consum de 5,4 iar proprietarul mi-a spus ca el merge mai incet si tot nu scoate consumul asta. L-am pus la volan si i-am urmarit stilul de condus. Ce credeti? Nu tinea deloc constant piciorul pe acceleratie, ba accelera, ba o lasa in frana de motor, ba punea piciorul pe frana si iar accelera. De acolo pe fix acelasi drum el avea medii de 7-7,5 iar eu de 5,5. Dar nu numai de acolo pentru ca e simportant si sa...
3. Folositi frana de motor intotdeauna. Fie ca sunteti in oras sau in afara acestuia, nu va uitati doar in stopurile celui din fata voastra. Priviti mai departe in fata si vedeti ce se intampla, ce situatii apar. Daca ai 2 masini in fata si vezi ca primului din coloana ii iese unul pe contrasent sa depaseasca si pare ca nu are timp sa o faca e clar ca cel din fruntea coloanei si cel de dupa el vor frana, asa ca tu ia piciorul de pe acceleratie mai din timp si vei evita sa franezi. In frana de motor consumul e 0. La coborarea unor pante deasemenea, nu apasa ambreajul sau scoate masina din viteza, las-o in frana de motor si daca e nevoie apasa frana cu motorul cuplat. Cel mai eficient mod de a frana intr-un spatiu mic este sa folosesti si frana de motor si frana de picior, eventual si cea de urgenta daca e o urgenta. Ca sa nu mai vorbim ca iti protejezi si placutele de frana folosind frana de motor. Cat despre motor nu iti face griji, frana de motor nu il uzeaza daca nu o faci la peste 4000 rpm.
4. Pentru economie si viteza decenta de deplasare mergeti cu 90 km/h. S-a studiat foarte mult problema, viteza cea mai mare cu care poti face economie cu orice masina e 90 km/h. Sigur ca vei avea consum mai mic daca mergi cu 80 dar e totusi o viteza la care incurci traficul, pana si camioanele merg cu 90. Atentie! Nu cadea in capcana de a merge prea incet, daca subturezi motorul vei avea un consum mare. Incearca sa nu mergi sub 1500 rpm niciodata, mai ales daca ai benzinara.
5. Asigura-te ca ai suficienta benzina sau motorina in rezervor. Daca vei merge cu ultimii 5 litri pe care ii mai ai in masina, aceasta va consuma mai mult deoarece pe fundul rezervorului se depun impuritati, apa daca e cazul. Fa cum fac si eu, in momentul in care se aprinde pompa ma duc si alimentez.
6. Masina sa fie in stare buna. Nu vei obtine niciodata consumurile din carte cu un taxi obosit cu 700.000 km in bord. Ai grija de masina ta, fa-i reviziile la timp, nu te zgarci la ulei, verifica-l din cand in cand, schimba-i filtrele de aer si de combustibil la timp si masina va functiona ca noua mult timp.
7. Combustibil de calitate. Nu alimenta de la statii dubioase, de la tiristi sau de la tractoristi. Mergi la firme care au statii ingrijite, curate si eventual intreaba-i de unde isi iau combustibilul daca nu sunt marci precum Petrom, Lukoil, Omv, Rompetrol, Mol etc.
8. Rotile si cauciucurile. Asigura-te ca rotile si cauciucurile tale sunt in conformitate cu ce scrie in certificatul masinii. Daca iti pui roti mari cat ale tractorului bineinteles ca vei avea un consum mai mare si vei strica si suspensiile masinii mai repede. Mergi pe ce spune constructorul.
In al doilea rand, asigura-te ca presiune din cauciucuri e cea specificata de producator (eventual doar putin mai mare daca mergi pe asfalt bun). Verifica presiunea macar o data pe luna cand mergi la benzinarie sau la spalatorie. Sper ca nu ai uitat ca trebuie sa schimbi cauciucurile cam la 50.000-80.000 km.
Important pentru masina este ca dupa ce mergi economic toata saptamana, in weekend sa o scoti macar 20 km si sa ii dai putin pedala, tureaz-o peste 3500 daca e pe benzina si peste 2500 daca e diesel si tine-o asa vreo 10-15 km.
Pana data viitoare pastreaza site-ul la favorite, imparte continutul cu prietenii pe facebook, google+ si ce mai vrei tu si fii responsabil in trafic chiar daca te concentrezi pe obtinerea unui consum mic. Numai bine!